7.12.2008

Osmaniye Yemekleri-3

OSMANİYE YEMEKLERİ-3LEPEYapılışı: İlk olarak su kaynatılır. Patates ufak ufak doğranır.Bulgurun üzerine kaynatılan su dökülür. Patates eklenir. Doğranmış soğan salça ve karabiberle pişirilir. Kaynayan patatesle pişen bulgurun içine atılır ve biraz tepside dinlendirilir.**********************************************NAR EKŞİSİYapılışı: Olgunlaşan narlar toplanır. Çarpılır ve taneleri bir torba içine doldurulup iyice ezilir. Çıkan su büyük kazanlarda iyice kaynatılır. Rengi siyahlaşana kadar kaynatılır. Tadı çok güzeldir ve oldukça şifalıdır.**********************************************TURUNÇ EKŞİSİYapılışı : Turunç sıkılarak büyük bir kaba konur ve rengi siyahlaşana kadar kaynatılır.**********************************************SOMAK EKŞİSİ
Yapılışı : Ağaçtan toplanarak ezilir. Sonra yıkanır süzülür. Ekşidikten sonra kavanozlara konarak yemeklere ilave edilir.**********************************************DÖVME PİLAVIMalzemesi Dövme1 adet kuru soğan1 yemek kaşığı salçaKarabiber
YapılışıDövme pişirilir. Soğan, salça ve karabiberle yağda kavrulur. Haşlanan dövmenin içine konulup, suyunu çekinceye kadar pişirilir. Ilıtılmış tereyağ ile karıştırılır.**********************************************MERCİMEK KÖFTESİ
MalzemeBulgur, mercimek (kırmızı), kuru soğan, sıvı yağ, salça, kimyon, pul biber, kara biber, tuz, maydanoz.
HazırlanışıMercimeği iyice ayıkladıktan sonra tencere içerisine konur, üzerine su ilave edilerek tencerenin ağzı kapatılır, iyice kaynatılır. Lapa haline gelinceye kadar pişme işlemi devam eder. Pişen mercimeğin içerisine en az mercimek kadar bulgur ilave edilir. Bir müddet de bulgur ile kaynamaya bırakılır. Pilav halini alan mercimeğimizi geniş bir kap içerisine boşaltırız ve soğumaya bırakırız. Bu arada ince kıyılmış soğanımızın içerisine yeteri kadar sıvı yağ, tuz, salça ve pul biber ilave edilerek iyice kavrulur. Kavrulan soğanı soğuyan mercimeğimizin üzerine dökeriz ve yoğurmaya başlarız, yoğrulan mercimeği sıkma yaparak servise hazır hale getiririz.
AFİYET OLSUN

Hiç yorum yok: