Gerekli Malzemeler1 kuzunun kol ve kaburgası1 kase pirinç3 adet çarliston biber1 adet orta boy domatesKarabiber pulbiber tuz kuru reyhanYetecek kadar sıvıyağ1 kaşık tereyağı2 kaşık salça ( domates biber karışık)1 bardak haşlanıp soyulmuş iç bademYapılışı :
Bu yemeğe farklı yörelerde Kaburga kuzu dolma gibi isimler de verilir. Ancak bizde büyükler eskiden kalek derlerdi. Şimdi yeni nesil kaburga demeyi tercih ediyor. Sizlere bizdeki yapılış şeklini anlatmaya çalışacağım .Kolay gelsin:Kuzunun kaburga kısmından başlanarak kola doğru sivri bir bıçakla torba şeklinde açılır. Kaburgayı kasapta da hazırlatabilirsiniz. Ön ayak dahil kalsın ki kaburga etli olsun öbür türlü etsiz ve yağlı olur. Et akşamdan veya en az 3 saat önceden salça yağ ve tuzla ovularak terbiye yapılır dinlenmeye bırakılır. Tencereye sıvı yağ konur. İçine bademler eklenip kısık ateşte karıştırılarak kavrulur. Ufak doğranmış biberler eklenir biraz kavrulur . Pirinç yıkanır sıcak tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir. Önceden bekletilmiş pirinç süzülüp sudan geçirilir tenceredeki karışıma eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Daha sonra ufak doğranmış domates konur 1 kase kaynar su bırakılıp kısık ateşte suyunu çekene kadar bekletilir. Ocaktan alınan pilav hazırlanmış kaburganın içine doldurulur. Ağız kısmı temiz bir iğne ve yorgan ipi ile dikilir.Geniş bir tencereye yağ konur 1 kaşık salça kavrulur hazırlanan kaburga önce biraz çevrilerek kızartılır. Kızaran kaburganın üstüne kaynar su alınır çok harlı olmayan ateşte pişmeye bırakılır . Arada bir kaburga çevrilmelidir ki her tarafı iyi pişsin. Suyu kontrol edilir ve azaldıkça su eklenir. Kalek pişince ocaktan alınır . Geniş bir servis kabına konur. Servis yapılırken pilavına kalan suyundan gezdirilir.
AFİYETOLSUN.
NOT:Arzu edilirse et piştikten sonra fırın tepsisine alıp üstüne tekrar yağ salça karışımı sürülüp fırında kızartırılır. Ancak fırında pişirilen biraz daha kuruduğu için tercihe bağlıdır.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder