7.12.2008

Şiron

KURU SEBZE DOLMASI
MALZEMELER20 – 25 adet kurutulmuş biber (büyüklüğüne göre )patlıcan2 orta boy soğan2 – 3 diş sarımsak (arzuya göre )2 – 3 adet biber3 adet orta büyüklükte domates1 demet maydanoz300 gr kadar yağlı kıyma1 kaşık domates salçası1 kaşık biber salçasıPul biber, karabiber ,reyhan , nane , tuz1 ½ bardak sıvı yağ2 bardak kadar pirinç ( her sebzeye 1 avuçiçi pirinç olarak ta hesaplanabilir. )Dolu bir avuç kadar bulgur (arzuya bağlı )YAPILIŞISebzeler kaynarsuya konup haşlanır .Patlıcan sert olduğu için önce o suya konur , 5 dk sonra biberler eklenir.Fazla pişirmeden ocaktan alınır süzülür, yıkanır.Soğan , biber , domates, maydanoz incecik kıyılır.Pirinç yıkanıp süzülür.Karıştırma kabının içinde bütün malzemeler iyice karıştırılır.Arzuya göre nar ekşisi de konabilir.Yağın miktarını anlamak için harç karıştırıldığında yağ görünüyorsa yeter demektir.Bu malzeme eşit şekilde sebzelerin içine doldurulur.Doldurma işleminde pirincin şişmesinide hesaba katarak çok fazla bastırmadan doldurmak gerekir.Yumuşak dolma sevenler harcın içine yarım su bardağı kadar su eklesin.Bir patlıcan , bir biber olarak ağız ağza birleştirilir .Daha lezzetli olmasını isterseniz kasaptan özel kaburga kemiği alıp tencerenin altına bırakınız. Üstüne dolmaları koyun.Tencere ocağa alınır üstünü almayacak şekilde kaynar su eklenir.Taşmasını önlemek için sebzelerin üstüne porselen tabak veya özel yapılmış dolma taşı konur. Kaynamaya başlayınca ateş kısılır yaklaşık 45- 50 dakika kadar pişirilir.

Hiç yorum yok: