Özü mısır ekmeği olan ve içinde az miktarda salamura hamsi karıştırılnış bulunanekmektir. Ekmek pişirmeye tahsisedilmiş pilekide pişer. Bir katıkla değil, pastaveya kurabiye gibi tek başına yenir. Normal ekmekten daha tuzludur. Yanındasalatalık veya soğan gibi garnitürler mutlaka bulunmaktadır. Hamsili ekmeğeLazca kapçon mçkudi, Trabzon Rumcasında ise Hapşozim adı verilir. Hamsili ekmeksade yapılacağı gibi içine pazı, pırasa, lahanada atılarak lezzeti atılabilir.Hamsili ekmek, “hamsi” konulmadan yapılırsa, Doğu Trabzon’da “mertezim” olarakadlandırılır. İlkbaharda yetişen yabani tür bir soğan (adını unuttum), nane(lözme), patates (yemasi), karalahana, iç yağı (steas), mısır unu, tuzyoğurularak pileki’de yapılan bir çeşit ekmektir. Günümüzde yabani soğanbulunması zor olduğundan kullanılmamakta normal soğan ve pırasa ileyapılmaktadır
*Tüm Doğu Karadeniz sahili
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder